Dzień Dobry, Witam !Dokładnie 28.11.2003r. wziąłem kredyt pod hipotekę we frankach szwajcarskich CHF w kwocie 40.000zł, na mieszkanie warte 75.000zł, pozostała część kwoty to był mój wkład własny. Kurs franka na ten dzień wynosił około 2,97. Po ostatnich informacjach prasowych i analizie rynku (spadek kursu CHF) zastanawiam się nad przewalutowaniem tego kredytu na złotówkowy. Byłem również w banku i na dzień dzisiejszy po zrobionej analizie przewalutowania kwota do spłaty wyniosłaby 28.273 zł, a stała rata 216,56 zł przy racie w kredycie złotówkowym a przy kredycie we frankach szwajcarskich moja stała rata wynosi 207,68zł. Wiem odnośnie wzrostu stóp procentowych (Wibor - Libor) pomiędzy dwoma kredytami ale chciałbym poznać Państwa sugestie czy warto ? czy się opłaca ?
I jeszcze jedno pytanie, jeżeli warto to czy zrobić to przewalutowanie we własnym banku (BPH) czy może skorzystać z pomocy niezależnego doradcy finansowego i wziąć kredyt w innym banku w PLN i spłacić ten teraźniejszy.
Poniżej przedstawiam dane swojego kredytu
Z góry dziękuje za podpowiedzi i sugestie.MarcinNazwa kredytu: KREDYT HIPOTECZNY-NIERUCHOMOŚCI
Waluta kredytu: CHF
Kwota przyznanego kredytu: 13 855.00
Saldo kredytu: 12 175.83
Data zapadalności kredytu: 28-11-2023
Zaległy kapitał: 0.00
Płatność na dziś: 12 191.53
Okres trwania kredytu: 240 miesięcy
Aktualne oprocentowanie: 4.64083 %